неделя, април 22, 2018

Извади мухата от супата (Еклисиаст 9:13-10:20)

/Как да водим пълноценен живот чрез Божията мъдрост - проповед/
Увод. В живота често се случват неприятни изненади. Веднъж с Ваня бяхме на ресторант и тя намери в салатата си жив охлюв...! Но най-често в ресторантите се изненадваме неприятно от друг представител на фауната. Сигурно всички сте чували вицове за муха в супата. Като тези:


- Келнер! В супата ми има муха.
- Не се тревожете, паякът в хляба ще я хване.
- Келнер! В супата ми има муха.
- Добре, ще ви донеса вилица.
- Келнер! В супата ми има муха.
- И какво от това, по мухата ви има супа.
- Келнер! Какво прави тази муха в супата ми?
- Като че ли плува по гръб, господине.


Супата е топла и вкусна, всичко е чудесно, и изведнъж както си хапваш виждаш муха в супата и ... ти се отяжда. Животът ни често прилича на супа, в която плува... муха. Всичко изглежда наред, ти се наслаждаваш на взаимоотношенията си в семейството или с приятели, имаш добра работа, когато изведнъж се случва нещо, което вгорчава живота ти... Муха в супата.
В Еклисиаст 9:13-10:20 Соломон продължава да размишлява за живота, но този път в светлината на контраста между мъдростта и безумието. В този пасаж Соломон ни предупреждава да не даваме място на греха, защото той води към безумие, а то вгорчава живота. Божията мъдрост е тази, която ни помага да имаме смислен и пълноценен живот. Затова Проповедникът ни дава три важни съвета, чрез които можем да имаме успешен живот.
1   1.  Цени мъдростта у другите (9:13-18).
От ст. 13-15 Проповедникът започва размишленията си с интересна притча:
Еклисиаст 9:13-15 „И това видях като мъдрост под слънцето (и тя ми се видя голяма): 14 Имаше малък град и малко мъже в него; и дойде против него велик цар и го обсади, и издигна против него големи могили. 15 Но в него се намери сиромах и мъдър човек и той с мъдростта си избави града, но никой не си спомни за онзи беден човек.“
В тази притча един беден и мъдър човек надхитря велик цар. Той избавя града от обсадата – може би чрез някаква военна стратегия или чрез дипломация. Но  неговият принос остава незабелязан. Хората бързо са забравили доброто, сторено от него.
Тъжната истина е, че хората търсят мъдрост само когато ножът е опрял до кокъла. В останалото време в светлината на прожекторите са само тези, които имат власт и богатство. Мъдростта на този сиромах не е била възнаградена, но тя толкова е впечатлила Соломон, че той размишлява върху нея и достига до три заключения.
Първо, Божията мъдрост превъзхожда човешката сила. Това Соломон казва в 9:16 – „Мъдростта струва повече от силата.“
През последните години организираме редовно срещи на класа от гимназията. И на тези срещи се уверявам в истинността от тези думи. Тези, които като ученици бяха най-големите купонджии и се „славеха“ с пиянските си запои, днес са изхабени от живота.
В нашето общество се цени грубата сила, но тя е кратковременна. С годините силите ни отслабват, но добрата новина е, че можем да придобием мъдрост. Мъдростта се основава на вечни принципи, затова ако черпиш мъдрост, животът ти ще бъде успешен от гледна точка на вечността.
Един силен младеж, който работил на строеж се хвалил, че е по-силен от останалите работници. Подигравките му били насочени най-вече към един от по-възрастните работници. След като го търпял известно време, накрая възрастният работник му казал: „Хващам се на бас за седмичната ни надница, че мога да избутам нещо на количката до онази сграда, което ти не можеш да избуташ обратно.“ „Дадено, старче“, отговорил младежът. Възрастният мъж отишъл до количката, хванал дръжките ѝ, обърнал се към младежа и казал: „Добре, сядай вътре.“
Мъдростта може и да не носи слава и популярност, но в края на краищата се оказва права.
Малко по-надолу Соломон казва, че хората не винаги се вслушват в Божията мъдрост.
Еклисиаст 9:16б-17, „а при все това мъдростта на бедния е презряна и думите му не се слушат. 17 Думите на мъдрите, тихо изговорени, се слушат повече от вика на онзи, който властва между безумните.“
За съжаление, мъдростта често остава невъзнаградена. Често Божията мъдрост и съвет влизат в едното ухо и преминават през другото. Затова, когато хората се вслушват в Божествената мъдрост, ние трябва да се радваме.
Когато един мъж откаже повишение във фирмата, защото това би ограбило от времето му за семейството и църквата, ние трябва да го насърчим. Когато една съпруга каже, че няма да подаде молба за развод, въпреки че има библейски основания за това, ние трябва да изразим нашето одобрение.
Трето, понякога Божията мъдрост може да бъде победена от безумието. Соломон пише,
Еклисиаст 9:18 „Мъдростта струва повече от военните оръжия; а един грешник разваля много добри неща.“
Колкото и ефективна да е Божествената мъдрост, един единствен грешник може да осуети доброто, което тя би постигнала.
Миналата година нашите дървета в градината народиха много ябълки. Раздадохме на много хора, но пак останаха много за нас. Сложихме ги в щайги и трябваше да проверяваме всеки ден за гнили ябълки. Случваше се, когато бяхме много заети или уморени, да забравим да почистим ябълките. И тогава откривахме, че от една гнила ябълка са започнали да гният и съседните.
Един грешник разваля много добри неща. Малко квас заквасва цялото тесто (1 Коринтяни 5:6). Една муха разваля супата.
Затова, ние трябва да внимаваме грехът да не разруши Божията мъдрост, която получаваме от Словото. Телевизията и интернет не са зли сами по себе си, но мнозина се влияят от грешници, които се представят в добра светлина в медиите.
Едно проучване, направено през 2016 г. показва, че българите гледат средно 236 минути телевизия дневно. А колко минути прекарват в разговор със своите деца?! Познайте кой има по-голямо влияние върху децата им – те или телевизорът? Нека не се оставяме безумието да ни побеждава.
Дотук видяхме, че Соломон ни насърчава да оценяваме мъдростта у другите, защото Божията мъдрост е по-велика от човешката сила. Нататък Кохелет ни съветва,
2    2. Избягвай безумието на всяка цена (10:1-7)
В 10 гл. Соломон използва думата „безумен“ 9 пъти. А в Притчи, Еклисиаст и Песен на песните той използва нейните производни цели 128 пъти! Тук той сравнява мъдростта с безумието, за да ни помогне да правим мъдри избори в живота си.
В началото на главата започва с една странна поговорка, „Умрели мухи правят мирото на мировареца да вони и да кипи; така и малко безумие покваря онзи, който е уважаван за мъдрост и чест.“ (ст.1) Мирото е благовонно масло, употребявано в древността както за лек, така и като днешните парфюми.
С други думи, както в 9:18, тук отново смисълът е, че са нужни много по-малко усилия да съсипеш нещо, отколкото да го направиш. Мухата е незначително същество, а мирото е много скъпо. Незначителното може да разруши ценното.
Един човек, който е далеч от Бога може да накара много хора да съгрешат. Един песимист може да разбие надеждите на всички. Един критикар може да създаде атмосфера на обезсърчение. Един лош другар може да поквари добрите нрави на мнозина.
Но мухата може да е не само човек, тя може да е недостатък в характера. Един недостатък, лош навик или таен грях може да отрови целия характер на човека. Затова, убий мухата преди да е кацнала в твоя парфюм. Извади мухата, преди да е съсипала супата.
Може да имаш склонността да действаш безотговорно, или да се оправдаваш за всичко, или да лъжеш – това може да доведе до нравствен упадък. Лесно е да си кажеш, какво толкова, това е само един дребен недостатък – една малка забежка, малко повишаване на тона, малък експеримент в погрешна посока. Но, както е казал народът, малките камъни обръщат колата. Малка муха съсипва цялата супа.
По-нататък, Соломон казва:
Еклисиаст 10:2 „Разумът на мъдрия е в дясната му ръка, а разумът на безумния – в лявата.“
Тук Еклисиаст няма предвид политическото ляво или дясно. Бог не е нито социалист, нито консерватор, Той е теократ (да не се бърка с технократ!).
Тук смисълът е, че в древността, както и днес, обикновено дясната ръка е по-силната и сръчната. В Израел десницата била тази ръка, която давала милостиня и благословия, а лявата ръка се асоциирала със слабост. Следователно, тук Соломон има предвид, че мъдрият човек обикновено върши правилните неща, а безумният – погрешните неща. Съжалявам, ако си левичар.
Не е нужно много време, преди всички да видят делата на безумния човек:
Еклисиаст 10:3 „Докато безумният още ходи в пътя, разумът му не му достига и той ще покаже на всички, че е безумен.“
Докато се подготвях за тази проповед, ми попадна репортаж за гей парад в Латвия. Тези безсрамни публични прояви на хомосексуалистите са добра илюстрация как безумният и отроден от Бога човек държи целият свят да види неговото падение.
След като разглежда контраста в най-общото поведение на мъдрия и безумния човек, в следващите 4 стиха Соломон разглежда отношението ни към властите.
Еклисиаст 10:4 „Ако гневът на управителя се повдигне против тебе, не напускай мястото си, защото кротостта предотвратява големи грешки.“
Проповедникът тук ни съветва към сдържаност в случаите, когато началникът ни е ядосан. Не се поддавай на провокации. Не хвърляй муха в супата. Запази хладнокръвие и спокойствие. Така може да спечелиш началника си на своя страна.
В работата си ти ще се сблъскваш с всякакви хора, някои от които с много трудни характери. В такива случаи ни идва веднага да напуснем. Но хора с трудни характери (както впрочем и мухи) има навсякъде. Затова Соломон ни съветва: „Успокой се, вдишай дълбоко. Не напускай работата си. Не се опитвай да избягаш от света.
Винаги ще срещаш хора, които трудно понасяш. Те може да са на работното ти място, в училище, в махалата, в църкватаили дори в собственото ти семейство! Лесно е да се ядосваме на тях. Животът без тях би бил толкова по-лесен, но ние бихме останали духовно слаби! Благодарение на тях ние сме принудени да израстваме в области, в които иначе бихме останали духовни бебета.
Сдържаност по отношение на началниците е необходима, защото под слънцето йерархията често не почива на никаква логика:
Еклисиаст 10:5-7 „ Има зло, което видях под слънцето – грешка, като че ли  произхождаща от владетеля, – и това е, че 6 безумният бива поставян на висок чин, а богатите седят на долни места. 7 Видях слуги на коне и князе, ходещи като слуги по земята.“
За съжаление, в живота и най-вече в недемократичните общества, често ролите са разменени. Компетентните, трудолюбиви и успешни хора са управлявани от некадърни и ограничени хора. Затова някои нации са за оплакване, а други са благословени – „горко“ и „блазе ти“ (ст. 16 и 17).
За по-младите сигурно ще е трудно да повярват, че допреди 80 години свещеникът, даскалът и кметът са били най-почитаните хора в България. Днес, всеки път когато включим телевизора, първо научаваме новините за корумпирани кметове, унизени учители и незаинтересовани свещеници.
Защо Соломон отделя толкова много време на сравнението на мъдрия и безумния човек? Защото знае, че безумието може да разруши живота ни. Мухата може да съсипе супата. Затова завършва главата с напътствието...
3    3. Прилагай мъдрост в живота си (10:8-20)
Еклисиаст 10:8-10 „Който копае яма, ще падне в нея; и който разбива ограда, него змия ще ухапе. 9 Който кърти камъни, ще се нарани от тях; и който цепи дърва, се излага на опасност от тях; 10 ако се затъпи желязото и не се наточи острието му, тогава трябва да се напряга с повече сила; а мъдростта е полезна за упътване.“
Това са пет илюстрации, с които Соломон сякаш ни казва, „Мисли преди да действаш.“ Може да си много силен и да изкопаеш голяма яма. Но по-добре не я доближавай, за да не паднеш и да не се пребиеш в нея. Избягвай опасности при работа. Бъди мъдър, не само силен.
Второ, освен че е нужно да прилагаме мъдрост при свършване на дадена работа, мъдрост ни е необходима и за да контролираме езика си (10:11-15). „Ако змията ухапе, преди да бъде омаяна, тогава няма полза от омайвача“ (ст.11). Това е ключов стих за следващите 4 стиха.
Сигурно сте виждали змиеукротител по телевизията. Винаги съм се чудил как тези хора омайват змиите. Сигурно се иска специален талант за това. Но ако змията ухапе змиеукротителя преди да бъде омаяна, няма голяма полза от таланта му. Той е имал умение да я омая, но не го е използвал.
Соломон иска да ни каже, че е важно да използваме мъдростта, която имаме. Не е достатъчно да знаем как да свършим някаква работа. Важно е да приложиш знанието си преди да е станало твърде късно. Иначе, като се обърне каруцата — пътища много.
Ти можеш да знаеш какво е правилното нещо, което трябва да направиш в много области от живота. Може би си в състояние да изредиш много важни принципи за брака, отглеждането на деца, управлението на парите, сексуалността, приятелството и работата. Но това не е най-важното. Ако змията те ухапе, голяма работа, че си знаел как да я омаеш.
Важно е не само да имаш знанието, но и да го приложиш във всички тези области. В църквите има много хора, които са объркали живота си, защото са били ухапани от змия. Кои са областите, в които знаеш кое е правилното нещо, но не го правиш? Живееш ли в чистота? Търсиш ли си брачен партньор по правилния начин? Зачиташ ли авторитета на съпруга или съпругата си? Молиш ли се със съпруга си и четеш ли Библията с децата? Ако отговорът на кой да е от тези въпроси е не, трябва да започнеш да прилагаш Божията мъдрост.
Мъдростта е нужна и при контролирането на езика:
Еклисиаст 10:12-15 „ Думите от устата на мъдрия са благодатни; а устните на безумния ще погълнат самия него; 13 защото първите думи, които изговаря, са безумие и краят на говоренето му е пакостна лудост. 14 Безумният също така умножава думи; но пак човек не знае какво ще бъде; и кой може да му каже какво ще бъде след него? 15 Трудът на безумните ги уморява, понеже нито един от тях не знае пътя за града.
Защо е безумие да говориш много? Защото има много ползи от мълчанието или по-малкото говорене: 1) Можеш да слушаш внимателно какво казва другия. 2) Имаш време да си оформиш мисълта. 3) Другият ще оцени думите ти, защото си го изслушал. 4) Рискът да кажеш нещо глупаво е много по-малък. Един мъдрец е казал, че е по-добре да те смятат за глупак, отколкото да си отвориш устата и да отстраниш всяко съмнение в това.
И накрая, в 10:18 Соломон казва, „От голяма леност засяда покривът на къщата; и от безделието на ръцете прокапва къщата.“ Представете си мъж, който седи вкъщи, гледа телевизия и пие бира. Къщата се разпада. Покривът тече.Неплатените сметки се трупат. Биреното коремче става все по-голямо. Супата вече е отровена.
Какво е онова, което знаеш, че трябва да направиш през следващата седмица, което още не си направил? Аз знам какво трябва да свърша. Ти сигурно също знаеш. Затова не отлагай днешната работа за утре. Състави план, начертай стъпкитеи действай!
През май 2012 г., 32-каратов рубин и диамантен пръстен, част от колекцията на една от най-богатите жени в света, Лили Сафра, бил продаден на търг. Предварително бижутата били оценени на около $3-5 милиона, но били продадени за $6,7милиона! Това е най-скъпият рубин в света. Колкото и ценни да са рубините, Библията ни казва, че Божията мъдрост е много по-добра и по-ценна.
Тази мъдрост можем да намерим в Божието слово. Но, както знаем, Исус Христос е Словото или Логосът. Следователно Той е също и Мъдростта.
Коринтяни 1:30 „А от Него сте вие в Христос Исус, Който стана за нас мъдрост от Бога...“
Ако си в Христос, ти може да черпиш от Неговата мъдрост. А ако още не си повярвал в Него, какво те спира да го направиш сега?
Ако вече си приел Исус Христос като твой Господ и Спасител, Божията мъдрост е на твое разположение. Тогава се вслушай в думите на Соломон.
В този пасаж той ни насърчава да ценим мъдросттазащото тя превъзхожда човешката сила. Второ, той ни съветва да избягваме безумието, защото то може да разруши живота ни. Вместо това, нека търсим и прилагаме Божията мъдрост. Тогава ще имаме един тих, спокоен и пълноценен живот.
Нека се помолим.
______________________
БПЦ "Нов живот" Варна
22.04.2018