понеделник, януари 02, 2017

Нова година - нов късмет?

/проповед/

Миналата неделя празнувахме Рождество Христово, а днес е Нова година. Тези дни си припомняме за Богочовека Исус – Божият Син, дошъл в плът, за да ни освободи от робството на греха, срама и вината и да ни даде надежда за нов живот.

А на Нова година обикновено много хора си казват: „Нова година – нов късмет.“ Надяват се на късмета, на щастие и безоблачно съществуване. Но вместо да става по-хубав и лек, животът им често върви от провал към провал, от задлъжнялост към по-голяма задлъжнялост, от нещастие към нещастие. Защо?

Някой беше казал: „Не може да вършиш едно и също нещо и да очакваш различен резултат.“

Не може да продължаваш да се напиваш всеки ден и да очакваш да имаш здравословни взаимоотношения и здраве като на бик. Не може да отлагаш днешната работа за утре и да очакваш да просперираш. Не може да се държиш така, все едно всички са длъжни да ти слугуват и да очакваш някой да направи нещо за тебе. Не може да крещиш на хората и да очакваш те да те обичат.

Нова година, нов късмет? Не, късметът няма да дойде, защото късмет няма. Има Божи суверинитет и човешка свободна воля. Ако последната сътрудничи на Божието намерение, тогава ти ще видиш промяна в живота си.

Римляни 8:28: „Но знаем, че всичко съдейства за доброто на тези, които любят Бога, които са призовани според Неговото намерение.“

Всичко, дори трудностите и страданията, през които преминаваш, ще съдейства за твое добро, ако днес вземеш решение да откликнеш на Божия призив в твоя живот.

Как можеш да откликнеш на Божия призив?

Можеш да направиш три прости неща, които да променят твоя живот и да направят 2017-та успешна година за теб:

Първото нещо, което можеш да направиш, е да изградиш у себе си положително отношение към Божието Слово. Нашият Господ каза: „Благословени са онези, които слушат Божието слово и го пазят.“ (Лука 11:28).

Един пилот, който взел изпита за пилоти, летял с частния си самолет в облачен ден. Тъй като още не бил много опитен, когато от контролната кула започнали да му дават инструкции, той започнал да се паникьосва. Тогава строг глас казал по радиото: „Ти само се покорявай на инструкциите, а ние ще се погрижим за обструкциите.“

Ако ти се покоряваш на Божиите инструкции, Бог ще се погрижи да премахва затрудненията пред теб. Ти ще бъдеш благословен в това, което правиш.

Първото нещо е да изградиш положително отношение към Словото. Нека то стане твоя настолна книга. Отдели време в живота си за Исус. Направи това време приоритет и в края на годината ще имаш за какво да Му благодариш!

Второ, нужно е да изградиш положително отношение към църквата. За много хора ходенето на църква е ненужно. Но Божието слово ни съветва да не преставаме да се събираме заедно, а да се увещаваме един друг, защото Съдният ден наближава (Евреи 10:25).

Участието ти в църковния живот не е избор, то е задължение за всеки християнин. Представяте ли си армия, в която войниците идват само 2 дни в годината? Или футболен отбор, в който играчите идват на официални срещи само ако нямат какво друго да правят!? Или казват на треньора: „Тренер, днес е толкова хубаво времето, ще изляза малко на разходка със семейството ми и няма да мога да дойда на срещата. Надявам се нямаш нищо против“?!

Редовното посещение на църква е благословение, не бреме. Една жена се наредила на дълга опашка в пощата, за да си купи марка. Някой от опашката казал: „Няма нужда да чакате на опашка за една марка – има машина, от която можете автоматично да си я купите.“ Жената отговорила: „Да, но машината няма да ме пита за моя артрит.“

В църква ние не само слушаме Божието Слово, покланяме се и пеем хваление на Бога, но и общуваме и оказваме подкрепа, напътствие и насърчение един на друг. Ние сме общност, в която заедно вървим в Нов Живот с Исус към небето.        
И така, през Новата година ти може да преживееш промяна в живота си, ако имаш положително отношение към Божието Слово, ако промениш отношението си към църквата, и на трето място, ако промениш отношението си към другите.

Някой беше казал: „Удивитено е на колко много хора можем да повлияем за Христос, ако просто се отнасяме любезно с хората.“ В този свят хората не винаги са любезни. Хората са егоисти и индивидуалисти. Но църквата трябва да е място, където всички новодошли да се чувстват приети, обичани и насърчавани.

Ако само се отнасяме към другите с любов, чудни неща ще започнат да стават за Божието Царство. Затова нека през тази нова година проявяваме любов към хората от нашето обкръжение. Само любовта може да разтопи леда и да стопли студа, сковаващ сърцата и живота на другите.

Джак Кели, репортер от USA Today, разказва за пътуване до източна Африка, където той научил много важен урок. Бил в Могадишу, столицата на Сомалия, за да отрази ужасна гладна епидемия. Хората умирали от глад. Докато пътували към едно село видели много умрели хора лежащи на улицата.


Докато вървял по пътя дошъл до малко момче. То било недохранено, с изпъкнал корем. Косата му била станала червеникава, а кожата му била сбръчкана като че ли е на 100 г.

Фотографът, който пътувал с репортера имал грейпфрут и той го дал на момчето. Но то било толкова слабо, че не могло да държи целия грейпфрут, затова разрязали грейпфрута и му дали половината. Той я взел, погледнал ги като че ли да каже „благодаря“ и се запътил обратно към селото. Фотографът и репортерът тръгнали след него.

Щом влязло в селото, там имало друго момченце, което изглеждало мъртво. Очите му били напълно изцъклени. Оказало се, че това е малкото му братче. По-големият брат се навел до братчето си, отхапал парче грейпфрут и го сдъвкал. След това отворил устата на братчето си, сложил грейпфрута в нея и започнал да движи челюстта му нагоре-надолу. По-късно репортерът и фотографът научили, че по-големият брат бил правел това за братчето си от две седмици.

След два дни по-големият брат починал от недохранване, а по-малкият оживял. Исус казва: „Няма по-голяма любов от това да дадеш живота си за приятелитете си.“ (Йоан 15:13)

Каква ще бъде 2017-та година за теб? Не се осланяй на късмета. Ще има трудности и страдания, но ти можеш да ги преодолееш, ако спазваш тези три важни неща. Промени отношението си към Словото и го изпълнявай. Промени отношението си към църквата и ако още си само посетител, стани част от нея. Промени отношението си към другите и това ще промени живота в твоето семейство и в нашата църква.

Всичко, дори трудностите и страданията, през които преминаваш, ще съдейства за твое добро. Не само тази година, но и целият ти живот ще бъдат едно невероятно приключение, ако днес вземеш решение да откликнеш на Божия призив в твоя живот.


Нека се помолим.


----
01.01.2017
БПЦ "Нов живот" Варна