неделя, януари 29, 2017

Божият сватовник (Битие 24)

Как да намерим богоугоден брачен партньор
/проповед/ 

Преди няколко седмици, когато започнахме разглеждането на Битие, видяхме че бракът е Божия идея. Бог създаде първия брак в Битие 1 и 2, след като създаде Ева от реброто на Адам и ги постави като настойници над Едемската градина. Нещата оттогава насам обаче много са се променили.

Днес рейтингът на брака е по-нисък от всякога. Повечето хора са на мнение, че той е отживелица. Най-често хората показват какво мислят за брака чрез вицовете:

Тате, колко струва да се оженишНе знам, сине, още плащам...
***
Мъж поместил обява във вестника, в която пишело: Търси се съпруга. На следващия ден получил много писма, в които пишело: Можеш да вземеш моята.

Всичко това разбира се, е пряк резултат от първородния грях. След Битие 3 бракът не е такъв, какъвто трябва да бъде. Но Бог разкри своя план за възстановяване не само на брака и взаимоотношенията ни в него, но и на взаимоотношенията ни със Себе си.

Затова призова един мъж и една жена да излязат от своята родина и да създадат потомство в земята, която им обеща за наследство. Той сключи завет с мъжа и му даде ново име, Авраам, баща на много народи. След дълго чакане им се роди синът на обещание, Исаак.

Миналият път в Битие 22 видяхме как Авраам показа покорство към Бога чрез готовността си да жертва своя единствен син. В Битие 23 са описани събитията, свързани със смъртта на Сара. Според някои тя е починала, защото не е успяла да понесе готовността на Авраам да убие сина им.

Така или иначе, в Битие 24 виждаме Авраам вече в напреднала старост и Исаак на 40 години. Авраам се подготвя за срещата си с Бога, но преди това иска да осигури своя син на обещание с потомство. А за целта той се нуждае от жена.

Затова той заклева най-стария си и опитен слуга, на когото има доверие – най-вероятно Елиезер, и го изпраща да намери жена на Исаак. От начина, по който Елиезер изпълнява своята мисия, можем да научим важни принципи не само за намиране на подходящ брачен партньор, но и винаги, когато искаме да се обграждаме с правилните хора.

Нека прочетем Битие 24:1-7.

А когато Авраам беше стар, напреднал във възраст, и Господ беше благословил Авраама във всичко, 2 рече Авраам на най-стария слуга в дома си, който беше настоятел на всичкия му имот: Тури, моля, ръката си под бедрото ми; 3 и ще те закълна в Господа, Бог на небето и Бог на земята, че няма да вземеш жена за сина ми от дъщерите на ханаанците, между които живея; 4 но да отидеш в отечеството ми, при рода ми, и от там да вземеш жена за сина ми Исаака. 5 А слугата му рече: Може да не иска жената да дойде след мене в тая земя; трябва ли да заведа сина ти в оная земя, отгдето си излязъл? 6 Но Авраам му каза: Пази се да не върнеш сина ми там. 7 Господ, небесният Бог, Който ме изведе из бащиния ми дом и от родната ми земя, и Който ми говори, и Който ми се закле, казвайки: На твоето потомство ще дам тая земя; Той ще изпрати ангела си пред тебе и ще вземеш жена за сина ми оттам.

Днес хората не се женят така. В повечето случаи даже не се женят. Запознават се някъде, влюбват се от пръв поглед и бързо след това връзката е консумирана без брак. Чак ако разберат, че „си подхождат“ и решат да се оженят, момичето води приятеля си да се запознае със своите родители.

В древността обаче родителите са женели децата си. Защо? Защото най-важното решение след поклонението на Бога е избирането на брачен партньор. За това решение се иска мъдрост. А мъдрите решения са присъщи на мъдрите опитни хора – старите вярващи.

Когато трябва да вземем някакво важно решение в живота, си струва да се допитаме до мнението на възрастни християни, които ни обичат и на които не сме безразлични. Млади хора, слушайте своите вярващи родители, баби и дядовци, а ако нямате вярващи в рода си, съветвайте се с възрастни посветени християни. Те не са безгрешни, но притежават житейска мъдрост, която може да ви е от полза.

Елиезер беше такъв човек. Срещаме името му в Битие 15:2, когато Бог обещава син на Авраам. Авраам се оплаква на Бога, че тъй като няма наследник, Елиезер ще го наследи. Можете ли да си представите как се е почувствал Елиезер, когато Исаак се е родил? Той е наследник и изведнъж идва Исаак и му отнема наследството.

Как щеше ти да се чувстваш на негово място? Щеше ли да изпитваш горчивина? Ние може би, но не и Елиезер. Той изпитва любов към господаря и сина му. Слугата взема присърце задачата да намери съпруга за Исаак и същевременно търси Божието водителство.

Именно поради неговата вярност той е спечелил доверието на Авраам и той го е направил главен слуга. А сега му възлага важната задача да стане сватовник за Исаак. Който е верен в малкото, ще бъде благословен с много (Лука 16:10).

Елиезер е изпратен с важна задача – той трябва да намери съпруга за Исаак, от която да се роди народа на Израел. Авраам го изпраща в Месопотамия, откъдето е дошъл. Исаак трябва да вземе съпруга от своя род, а не от нечестивите племена в Ханаан („беззаконието на аморейците не е стигнало още до върха си“, но си е беззаконие, Битие 15:16). Но същевременно Исаак трябва да остане в Ханаанската земя, защото Бог я е обещал на Авраам и неговото потомство.

И така, Божият сватовник Елиезер трябва да отиде тамоткъдето е дошъл господарят му. Той не е бил тамне познава местните обичаи. Представи си, че ти си натоварен с тази мисия. Как ще се чувствашКъде щеше да я търсиш? Все едно да намериш игла в купа сено.

Ако Aвраам беше изпратил млад слуга, той сигурно би отишъл в града, би събрал народа и би извикал на всеослушание: Хора, аз работя за един много богат човек, който има красив син. Той е единственият му наследник и си търси жена. Натоварен съм за целта да организирам конкурс Мис Месопотамия. Кандидатките трябва да са най-красивите и талантливи жени. Една от тях ще бъде щастливката, която ще се омъжи за Исаак.

Но Елиезер избира друг подход. Първо, той отправя гореща молитва за Божията подкрепа.

Битие 24:12-14: Господи, Боже на господаря ми Авраам, дай ми, моля, добър успех днес и покажи милост към господаря ми Авраам. Ето, аз стоя при извора на водата и дъщерите на градските жители излизат да си наливат вода. Нека момата, на която кажа: моля, наведи водоноса си да пия, и тя рече: пий, и ще напоя и камилите ти, - тя нека е онази, която си отредил за слугата Си Исаак; от това ще позная, че си показал милост към моя господар.“

Но това е не само една гореща молитва, но и молитва изказана с разум. Той иска нещо конкретно – момичето да е с добро сърце. Всяко момиче би могло да му даде да пие, но той искаше тя да измине „втората миля“ и да направи повече от това. Да напои камилите му.

Елиезер беше тръгнал с 10 камили. Всяка камила изпива до 114 литра вода за десетина минути. Излиза, че Ревека е наляла повече от 1 тон, за да ги напои. Трябва да е носила вода с часове! И то за камилите на непознат човек! Само едно момиче с добро сърце би направило това.

Когато търсиш съпруг, съпруга или просто приятел, служител – търсиш ли това качество в него? Добротатаблагият характер, отразяват Божията любов. Ако някой е Христов ученик, той ще притежава плода на Духа, а благост е един от аспектите на плода на Духа.

Когато се запознах с жена ми, едно от нещата, които ми направи най-силно впечатление, беше че тя има добро сърце. До ден днешен се възхищавам на жертвоготовността, която проявява винаги, когато разбере, че някой е в нужда.

Една жена се качила в автобус и седнала плачейки. На глас се оплакала, че й откраднали пари. Няколко човека се опитали да изразят състрадание и да я утешат. На следващата спирка се качил един бедняк. Когато дошла кондукторката, го попитала: „Имаш ли билет?“ Той казал, че няма, но това е защото хванал преди това погрешния автобус и си дал последния лев за билет. Контрольорката извикала: „Още на следващата спирка слизаш, не ме интересува, забранено е без билет.“ Тогава жената, която до този момент хлипала, казала: „Оставете човека да пътува. До къде пътува? Колко ще му струва билета до там? Като разбрала, бръкнала в пазвата си и дала пари за билета. След това извадила отнякъде хляб и подала голямо парче на бедняка..

Добро сърце. Благост. Развиваш ли това качество? Търсиш ли го в своя бъдещ партньор? Молиш ли се стази молитва?

Когато трябва да вземеш важно решение за някого, моли се с тази мъдра молитваМоли се за милостив човекЕлиезер направи това и вижте как Бог отговори:

Битие 22:15-19: „Докато той още говореше, ето, Ревека излизаше с водоноса си на рамо; тя бе се родила на Ватуил, сина на Мелха, жената на Авраамовия брат Нахор. Момата беше твърде красива наглед, девица, която никой мъж не беше познал. Тя слезе до извора, напълни водоноса си и се изкачи. А слугата се завтече да я посрещне, и каза: Дай ми да пия малко вода от водоноса ти. А тя рече: Пий, господарю. И бързо сне водоноса си на ръката си и му даде да пие. И като му даде да се напие, тя каза: И за камилите ти ще налея, докато се напият.“

Бог не отговаря винаги толкова бързо, но да не забравяме, че Авраам и Сара са чакали и са се молили 65 години. Но Бог отговаря бързо на молитвата на Елиезер. Ревека е не само добросърдечна, тя притежава още едно важно качество – тя е „девица, която никой мъж не беше познал.“

Тя се беше опазила чиста и неопетнена. Това е важно не само за брака, но изобщо за живота. Когато приемеш Христос за свой Господ и Спасител, Святият Дух заживява в теб и твоето тяло става храм на Святия Дух (1 Кор. 6:19).

В Стария завет Бог обитаваше първо в скинията в пустинята, а после в храма. Но след като дойде Христос и грехът ни беше простен, Павел казва че сега Бог не обитава ръкотворни храмове, а живее в нас. И Той иска всички Негови последователи да  са чисти и неопетнени, затова една от метафорите за църква в НЗ е „невяста Христова“.

По същия начин, ако искаме нашият брак да е отражение на взаимоотношенията ни с Бога, ние трябва да се пазим чисти и да учим на това и нашите деца. Когато по-голямата ни дъщеря стана на 16 г. й подарихме пръстен, на който пише: „Истинската любов чака.“ Това казваме на трите си деца. Можеш ли да кажеш това за себе си?

И така, Божият сватовник поиска от Бог да му изпрати момиче с добро сърце, което пази себе си за своя съпруг. Но също така виждаме, че тя беше готова да се посвети на Исаак.

Битие 24:58: „И тъй, повикаха Ревека и казаха ѝ: Тръгваш ли с този човек? А тя каза: Тръгвам.“

Тя трябваше бързо да реши. Някакъв непознат идва и иска от нея да му даде да пие вода. Тя дава не само на него, но дълго пои и камилите му. След като свършва, той ѝ слага обица на носа и гривни на ръцете, пита дали може да пренощува у тях, говори за някакъв човек на име Авраам... И докато се усети, семейството ѝ е готово да я даде за жена на човек, когото те не са виждали, и тя отива!

Понякога се чувстваме така, когато Бог се движи в живота ни. Събитията се развиват с главоломна скорост. Бог обаче знае плана, който има за нас. Той знае точното време и какво можем да понесем. Ако искаме Божието най-добро за живота ни, трябва да сме готови да действаме, когато Той ни говори и да се обграждаме с хора, които също са готови да действат.

Бог каза на Авраам, че  е време да се погрижи за жена за Исаак, и той изпрати Елиезер. Елиезер тръгна и се помоли за успех и Бог му изпрати Ревека.  Ревека видя, че времето е дошло и беше готова да тръгне с Елиезер. Бог иска да сме готови да действаме, когато Той ни изпрати и да търсим хора, които също са готови да действат.

Според някои богослови Авраам, Елиезер и Исаак тук символизират Бог Отец, Бог Син и Бог Святи Дух. Бог Отец изпраща Духа, за да намери невястата Христова. Бихме могли да приемем това, макар и с известна условност. По-скоро връзката с евангелието на тази глава се изразява в следните прилики и отлики между действащите лица, от една страна, и Отец и Исус, от друга:

Елиезер се отказа от наследството си и се покори на своя Господар. Исус се отказа от небесната си слава и се покори на своя Отец.
Елиезер отиде на мисия, за да потърси невяста за Исаак. Исус отиде на мисия, за да потърси и да спаси погиналото (Лука 19:10).
Елиезер се помоли преди да изпълни мисията си. Исус се молеше преди всяко важно решение в земната си мисия.
Ревека послужи и даде от времето си за слугата на Авраам. Исус дойде не за да му служат, но да служи и да даде живота си откуп за децата на Авраам.
Ревека даде вода на Елиезер и стана отговор на неговата молитва. Исус дава жива вода на духовно търсещите и е отговор на тяхната молитва.
Ревека тръгна по пътя към Обещаната земя, когато Елиезер я призова. Вярващият трябва да тръгне по Пътя Исус към обещаното ново небе и земя, когато Святият Дух го призове.

Но най-вече, от потомството на Исаак и Ревека щеше да се роди Исус Христос. Понякога, като с Авраам и Исаак, Бог иска да чакаме дълго човека, който отговаря на Неговата длъжностна характеристика. Друг път, като с Елиезер и Ревека, събитията се развиват бурно. Но общото между тях беше, че те бяха готови да действат, когато Бог задвижи своя план за изпълнение на завета.

Накрая, Елиезер и Ревека тръгнаха обратно. И Бог урежда първата среща на Исаак и Ревека:

Битие 24:62-65: „А Исаак идеше от Беер-Лахай-Рой, защото живееше в Негев. И като излезе Исаак, за да размишлява на полето привечер, повдигна очи и видя, и ето, камили се приближаваха. Също и Ревека повдигна очи и видя Исаак, и слезе от камилата. И каза на слугата: Кой е онзи човек, който иде през полето насреща ни? Слугата каза: Това е господарят ми. И тя взе покривало и се покри.“

Какво прави Исаак, когато Ревека го вижда за първи път? Моли се. Това означава думата, преведена като „размишлява“. Успехът започва с молитватаНай-големите победи са извоювани на колене. Когато трябва да вземеш важно решение в живота си – за съпруг/а, за работа, за църква, приятели – бъди човек на молитвата и се обграждай с хора на молитвата.

Исаак беше човек на молитвата. Авраам и Елиезер бяха хора на молитвата. А ти? Поддържаш ли онлайн връзка с Бога в молитва?

На мен не ми се наложи да се моля много дълго за съпруга, след като повярвах. Бях като Елиезер и РевекаБог бързо отговори на молитвата ми. Запознах се с жена ми още първата година, след като предадох живота си на Исус. Беше прекрасно. Заедно си поихме камилите, тоест, служехме си по един или друг начин, помагахме си в служението и в ученетоПриятелството ни прерастна в любов и след това се посветихме един на друг в свещен съюз пред Бога.

Но една моя вярваща позната беше по-скоро като Исаак – чака и се моли почти 20 години за съпругПрез това време се съветваше с други по-възрастни сестри във вярата. Остана вярна на Бога и се пазеше чиста за своя съпруг, без да го познава. И накрая Бог я срещна в служението с него – чудесно момче с добро сърце, готов да послужи на всеки. Имам чувството, че ако го помолиш, може да напои и 10 камили. Днес заедно служат и работят за Божия слава.

Когато търсим съпруг или човек, на когото да можем да разчитаме, нека не забравяме да търсим съвета на по-възрастни християни, които ни обичат, да се молим и да търсим човек с добро сърце. Този, който е готов да напои нашите камили.

Нека се помолим.

----
БПЦ "Нов живот" Варна
29.01.2017