понеделник, януари 05, 2015

Къде е твоето съкровище?

Текст: Матей 6:19-21 "Недейте си събира съкровища на земята, където молец и ръжда ги разяждат и където крадци подкопават и крадат. Но събирайте си съкровища на небето, където ни молец, ни ръжда ги разяждат, и където крадци не подкопават, нито крадат; защото, където е съкровището ти, там ще бъде и сърцето ти. (Матей 6:19-21)

Един руснак и един българин копаели основите на нов път. След няколко часа усилена работа, българинът ударил лопатата на нещо твърдо в земята. И двамата започнали настървено да копаят около предмета и открили, че е сандък със съкровище. Отворили го и видели скъпоценни камъни, жълтици, злато и т.н., повече от най-смелите им мечти. И двамата полудели от щастие и започнали да танцуват около сандъка. След като се успокоили, руснакът хванал българина за ръка и казал: „Ще поделим това точно както руско-български другари би трябвало да го направят!” Българинът отговорил, „А, не, ще делим 50-50”!

Днес е първото ни богослужение за новата година. В началото на всяка нова година ние се поздравяваме и си пожелаваме тази година да е по-добра от старата. Припомняме си с благодарност благословенията, които Бог е изливал върху нас и дома ни и се молим да ни пази от зло и да продължава да ни води и благославя още повече. Да ни дава здраве, берекет и благоденствие.

Ако погледнем към народното творчество, ще видим че здравето, берекетът, материалното благополучие са поставени най-високо в ценностната система на българина. Не бива да ни изненадва, че след 45 г. атеизъм и 21 г. духовна безпътица българинът е материалист повече от всякога. Материалните притежания са нашето съкровище.

В началото на новата година обаче в този пасаж Исус ни предизвиква да се замислим над нашите приоритети и съкровища. Сякаш с него Исус ни пита: Кое е твоето съкровище?

Един ексцентричен човек от източните щати на САЩ отива в златните мини на запад, за да опита да открие злато. След време се връща у дома и тръгва слух, че е открил голямо съкровище. Но той изчезва яко дим. Оставя само няколко писма, написани на тайнствен код. След като дешифрирали написаното, разбрали приблизително къде е заровил съкровището. В другите писма имало малко по-конкретни насоки. Много хора до ден днешен се опитват напразно да открият това легендарно съкровище. Това им е струвало стотици хиляди долари и много години от живота.

Къде е твоето съкровище? Където е съкровището ти, там ще бъде и сърцето ти.

Затова аз съм донесъл тази кутия тук. Знаете ли каква е тази кутия? Тя е пълна с моите съкровища. Тук държа „съкровищата” на моя живот. Когато я отворя и прегледам съдържанието й, си спомням някои от най-хубавите неща, които са ми се случили.

Я да видим какво има вътре? Снимка, която ми напомня за турнето на хора ми до Италия; първата ми топка; касета – спомням си как ми подариха първия ми касетофон; първото ми шоколадово яйце; първата видеокасета, първият ми телефон, дипломата ми от ВТУ – много от нас мислят, че това е най-важното, докато са в университета, но после я им я искат, я не; календарче и салфетки (събирах ги) – дори не се сещам за това сега, триола, магнитче от първото ми пътуване до Сан Франциско, ключ за кола за Ладата – тя бе важна за мен, но като я блъснах, видях че е купчина ламарина, счупена чаша от конференция на IFES Europe.

Това си е страхотна колекция, нали? Всички неща в нея са безценни, но само за мене. Повечето вече имат само сантиментална стойност. Аз вече не мога да ги използвам.

В Матей 6:19-21 Исус каза на хората да не се впускат в събиране на земни съкровища. Той ги предизвика да гледат нагоре към небето и да събират небесни съкровища. Той ги предупреди, че трупането на притежания тук на земята ще им попречи да събират небесни съкровища.

Защо им каза това?

Предполагам, причината се крие в тази кутия. Погледнете я – има ли нещо в нея, върху което все още работя? Събирам ли все още салфетки? Използвам ли касетите и телефона? А дипломата си? Колата отдавна е продадена...

Кои са важните неща за теб? Кои са твоите съкровища? За младите жени е много важно да видят себе си булки. Да имат красива бяла булченска рокля. Да имат много красива сватба. Мечтаят си за това от 4 годишни. Така ли е? И след като станат булки и се оженят, сватбената рокля не става вече за нищо, освен да събира прах и молци в гардероба (неотдавна гледах филм, в който една млада жена беше използвала част от сватбената рокля на майка си за своята сватба и това скандализира сестра й, за която тази рокля явно бе семейна реликва). И жените прехвърлят мечтите си върху своите деца – те стават тяхното съкровище.

За мъжете е много важно да съберат пари, за да осигурят стандарт на жена си. Да купят апартамент, после къща на село, да паркират пред къщата БМВ, а къщата да е обзаведена с последна мода мебели. И след като направят всичко това, продължават да искат още и още.

Но ние трябва да внимаваме ума ни да не е обсебен от тези неща. Те да не се превръщат в наши идоли.

Означава ли това, че не бива да имаме притежания или да разполагаме с пари?
Разбира се, това не означава да не се стараем да осигурим прехрана и покрив над главата си. Не означава също, че не можем да имаме хоби, или че не е добре да следваме в университета или да работим. Ние живеем във физическо тяло и имаме нужда да се грижим за него. Ходим на училище, в университета, на работа, участваме в неправителствени организации. Всичко това обаче не трябва да е самоцел, а средство за събиране на небесни съкровища. Това е начинът да служим на Бога и обществото.

Ученето в училище и университета, както и работа за нас трябва да е мисия – мисия да докоснем с благата вест нашите колеги, които иначе не бихме познавали. Хобито ни също може да има благовестителска цел – ходене на фитнес с цел благовестие.

Работата – това е най-доброто място за споделяне на вярата ни. Бог прави така, че някой да плаща на друг да стои 8 часа с вас, за да можете да му благовествате! Устоявате ли на натиска на шефа да лъжете, че го няма? Или да укривате данъци? В плащане на осигуровки? Коректни ли сте в бизнес отношенията си? Неотдавна счетоводителят ми ме пита дали ще си плащаме пълните осигуровки при регистрация на църквата ни? За мен и нашето семейство този въпрос изобщо не стоеше на дневен ред!

Събираш ли небесни съкровища на работното си място? Участието в различни НПО-та също е невероятна възможност за споделяне на вярата ни в общност, с която имаме общи интереси.

Да имаш прехрана и покрив над главата са важни неща. Но да се стремиш към комфорт и лукс, не. Човек може да е щастлив с много малко. Бертранд Ръсел е казал: „Прекаленото вторачване в притежанията повече от всичко друго ни пречи да живеем свободно и достойно.” Няма по-свободен и достоен човек от този, който си е поставил за цел да събира небесни съкровища.

Но какво са ‘небесните съкровища’?

По времето на Исус евреите са били запознати с термина „земни съкровища” и „небесни съкровища”. Те често ги използвали в разговорния език. За тях събирането на небесни съкровища означавало „дела на милост и дела на благост към хора в нужда”.

В Лука 12:33-34 Исус ни дава идея за небесните съкровища, като казва: Продайте имота си и давайте милостиня; направете си кесии, които не овехтяват, неизчерпаемо съкровище на небесата, където крадец не се приближава, и което молец не изяжда. Защото където е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви.”
Тук виждаме, че той приравнява разпродаването на притежанията и раздаването на хората в нужда на небесно съкровище. Един коментатор дефинира събирането на небесни съкровища така: „да живееш с отворено сърце и отворени ръце”. Отворено сърце означава да имаш сърцето на Бог за бедните, слабите и маргинализираните. Имаш ли ти отворено сърце и отворени ръце? Къде е съкровището ти?         
Отворени ръце означава да не се привързваме към земните притежания и да не ги използваме за собствено удоволствие, но да ги използваме, за да влияем за Царството върху тези, които са по-онеправдани от нас.
Самият Исус каза, че той е дошъл да прогласи благата вест на бедните, да прогласи свобода за пленниците и възстановяване зрението на слепите, и освобождаване на потиснатите (Лука 4:18). Ние събираме небесни съкровища, като търсим Божието Царство чрез помагане на другите и така демонстрираме най-голямата жертва, която Бог направи за нас. „Да обичаш Бога означава да го обичаш като Герой, който те е спасил от много неща, а не като дядо Коледа, който само ти дава още неща.” (Крис Джами)
Какви други небесни съкровища можем да събираме?
Прошка, общение с Бога, познание на Словото, силата на молитвата, изграждането на характер и морал, любов към Бога и ближния, надежда.
Означават ли тези стихове, че не трябва да планираме и пестим за в бъдеще? Разбира се, че не. Самият Бог имаше план за спасение на човечеството отпреди създанието на света. На много места в Писанията Бог ни насърчава да мислим за утрешния ден и да бъдем трезви и пестеливи. „Който събира лятно време, той е разумен син; а който спи в жетва, той е син, който докарва срам” (Пр. 10:5). Ден година храни!

Как тогава да събираме небесни съкровища? Как да откликнем на това слово?

Покай се от събиране на земни съкровища
Трябва да започнем от покаянието, ако забележим, че сме живели за нещо друго освен Христос. Целият ти ум е в твоите притежания? Мислиш единствено за това какво предстои да купиш? Чудиш се как да изплатиш кредита си? Обърни се от земните съкровища към Бога и му се покланяй.

Замени земните съкровища
Земните съкровища (и любовта ни към тях) трябва да бъдат заменени от по-дълбока любов към Исус. Има само един начин да направим това и той е да се преориентираме, да се обърнем към истинското съкровище Исус Христос и да започнем да считаме всичко останало за по-маловажно и незначително:

Но това, което беше за мене придобивка, сметнах го като загуба заради Христос. А освен това всичко смятам като загуба заради това превъзходно нещо - познаването на моя Господ Христос Исус, за Когото изгубих всичко, и смятам всичко за измет, само Христос да придобия. Фил. 3:7-8.

Пренареди приоритетите си
Следователно, Божието слово ни учи, че вместо да бленуваме за големи заплати, кариера, притежания, къщи, коли, ТВ, ваканции, телефони, айфони, по-добре да започнем да се стремим да постигнем ново ниво на взаимоотношения с Бога, да пребъдваме в молитва, да развиваме христоподобен характер, да си поставим за цел да даваме, да помагаме на бедните; да използваме на парите ни за каузата на благовестието (някой е давал дарения, за да може вие да дойдете)
С други думи, нашите приоритети трябва да са скромен живот за Божието царство, не трупане на богатства за земното ни царство!

Ето някои практични начини за преподреждане на приоритетите ни и как да започнем да живеем за небесните съкровища през новата година:
Þ               Започвай деня си с тихо време за молитва и изучаване на Словото (следвай плана „Библията за една година”)
Þ               Практикувай пребъдване в молитва през деня
Þ               Когато си изправен пред важно решение, прави това, което би правил Исус, търси волята на Отца и споделяй с вярващи, на които имаш доверие
Þ               Заделяй в началото на месеца или след получаване на заплата сума от бюджета си за дарения и започни да даваш на хора в нужда
Þ               Заделяй за десятък и мисии

Даването на десятък не е само за Стария завет. Още преди закона на Мойсей Авраам даде една десета на Мелхиседек, който е преобраз на Исус Христос. Даването на десятък в СЗ беше с цел да се издържат служителите в храма (левитите, които нямаха друг източник на приход), да се ремонтира храма, да се провеждат празниците и за бедните. Общо хората даваха около 23 % от доходите си. Макар и в НЗ да няма конкретна заповед, в „Нов живот” ние насърчаваме всички вярващи да участват с минимум от 10% от доходите. Това не е закон (понякога може да дадеш повече, друг път по-малко). Даването трябва да става с радост, убеждение и под Божието водителство и като акт на поклонение на Бога. Ние даваме, за да признаем пред Бога, че всичко което имаме е Негово, за да не се поддадем на материализъм и за да последваме примера на Христос, който даде живота си, за да може ние да се обогатим чрез него.

Други идеи за събиране на небесни съкровища :
Þ               Организирай разпродажба на непотребните си вещи и дай парите на мисионер или семейство в нужда.
Þ               Купи един стол за новата зала на църква.
Þ               Ако ти предложат повишение в работата, помисли дали не е на цената на ходене на църква и време за семейството.
Þ               Полагай доброволчески труд в християнски и социални организации

Където е съкровището ти, там е и твоето сърце. Когато умрял великият мисионер и естествоизпитател Дейвид Ливингстън, бил погребан в неговата родина Англия. Сърцето му обаче било погребано в любимата му Африка. Под едно високо дърво в малко африканско село местното племе изкопало дупка и поставило в нея сърцето на този мъж, когото те обичали и уважавали много.

Ако твоето сърце трябва да бъде погребано в мястото, което си обичал най-много в този живот, кое ще бъде това място? Твоят портфейл? Твоят офис? Къде е твоето сърце? Какво има в твоята кутия със съкровища?

Нека през новата 2015 г. си поставим за цел да събираме небесни съкровища. Защото няма нищо по-ценно от Исус в живота ни.

Молитва.